Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > kuchnie świata > Słodko – pikantny smak Turcji

Słodko – pikantny smak Turcji

Turcja przeciętnemu człowiekowi kojarzy się przede wszystkim z chałwą. Ten bardzo słodki specjał z sezamu znany jest na całym świecie. A czym jeszcze potrafi popisać się kuchnia turecka?
Przede wszystkim kebabami. Znane są również w Polsce, ale bardzo rzadko dorównują oryginałowi. W Turcji stolicą kebabu jest miasto Adana. Stąd pochodzi Adana Kebab – pieczone na cienkich prętach mięso, najczęściej baranina, podawana z dodatkiem tureckiego chlebka i czasem warzyw. W wersji na wynos zawijane w folię aluminiową. Warto przygotować się na ostrość kuchni tureckiej. Do wielu potraw dodaje się tutaj niezwykle ostrą sproszkowaną paprykę.
Oprócz o ostrości pamiętać trzeba, że Turcja jest krajem niegdysiejszych pasterzy. Stąd kuchnia bogata w sery i inne przetwory mleczne (gęste jogurty pita dla orzeźwienia). No i przede wszystkim jest to raj dla miłośników słodkości. Niektóre potrafią zemdlić na bardzo długo, ilość cukru w cukrze jest tutaj niepojęta.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.