Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > kuchnie świata > Smak Hiszpanii

Smak Hiszpanii

Kuchnia słonecznej Hiszpanii opiera się na zdrowych, świeżych i pełnych słońca produktach. Dużo używa się tutaj owoców morza. Sztandarowym daniem hiszpańskim, które można zjeść niemal w każdej restauracji tego kraju, jest paella. Ściślej oznacza to patelnię, czyli przyrząd przy pomocy którego jest robione te danie. Paella składa się z ryżu, z dodatkiem warzyw (wersja wegetariańska), owoców morza czy mięsa, gotowanego w lekkim bulionie. Ma ona zdecydowany, wyrazisty smak, nie może być mdła. Tortilla w kuchni hiszpańskiej to (odmiennie niż w powszechnym rozumieniu) rodzaj omletu składającego się z cienko pokrojonych na plasterki ziemniaków, zalanych jajkami, z różnymi dodatkami, na przykład chorizo – hiszpańskiej suszonej kiełbaski. Hiszpańska zupa to gaz pacho – chłodnik z dodatkiem pomidorów i papryki. Znanym deserem jest churros, ciasto w formie paluszków smażonych w głębokim tłuszczu.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.