Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > zdrowy styl życia > Spirulina

Spirulina

Spirulina coraz częściej zaczyna być uznawana za synonim zdrowego stylu życia. Jest to zielona alga, bardzo niewielkich rozmiarów. W gastronomii wykorzystuje się jej sproszkowaną wersję. Jej zdrowotne właściwości są niesamowite. Zawiera o wiele więcej białka niż jakiekolwiek mięso. Gdyby możliwa była jej produkcja na wielką skalę, być może rozwiązałoby to kwestie głodu na świecie. Niestety, barierą w jej szerokim zastosowaniu pozostaje niezwykle wysoka cena. A szkoda, bowiem substancje w niej zawarte wpływają na prawidłową pracę serca, poprawiają wygląd skóry czy nawet obniżają poziom wpływu stresu na organizm człowieka. Koncentracja białka, żelaza, magnezu, wszelkich makro i mikroelementów jest szczególnie ważna dla osób chorych, których organizm jest wycieńczony. Można dodawać ją do różnorodnych produktów, jednak należy pamiętać, że jako alga morska ma delikatnie rybi posmak.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.