Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > Medycyna naturalna > Syrop z sosny

Syrop z sosny

Syrop z sosny jest od dawna stosowanym lekiem przeciwkaszlowym. Nasze babcie sporządzały go samodzielnie, dziś większość ludzi kieruje się w tym celu do apteki, w której znajdziemy już niemal wszystko. Można jednak pokusić się o samodzielne zrobienie syropu. Pędy sosny należy zbierać na przełomie kwietnia i maja. Są to jasnozielone przyrosty, pokryte brązowawą, lepiąca się łupinką. By zanadto nie forsować drzewa należy wykorzystać do tego celu ostry sekator. Pamiętajmy, że najlepsze właściwości wykazują te najbardziej lepkie, tak więc zalecane jest zbieranie ich w rękawiczkach, bo sok z sosny nie jest łatwo zmywalną cieczą. Pamiętajmy by zebrane pędy pochodziły z różnych drzew, a nie jednego które możemy w ten sposób uszkodzić. Żeby przygotować syrop wystarczy litrowy słoik pędów, cukier i odrobina wody. Po umyciu i pokrojeniu na kawałki zielonych igieł należy je nieco ugnieść. Tak przygotowane układamy w słoiku w niezbyt grubych warstwach i zasypujemy cukrem. Na koniec zalewamy odrobiną wody. Zakręcony słoik wystawiamy na słońce i czekamy około tygodnia. Powstały syrop zlewamy do słoiczka i zostawiamy w zacienionym miejscu.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.