Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > Medycyna naturalna > Szałwia hiszpańska

Szałwia hiszpańska

Szałwia hiszpańska występująca również na sklepowych pod nazwą nasiona chia słynie z wartości odżywczych jakie posiada. Jest popularnie stosowana w czasie diet bowiem zawiera więcej wapnia niż mleko i więcej kwasów omega trzy niż uchodzący za najbogatsze w te związki łosoś atlantycki. Żelazo w nich występujące przewyższa wartość zawartą w szpinaku. Są też wyjątkowym źródłem białka, potasu, magnezu, fosforu i błonnika. Docenione zostały już przez Azteków. Dziś mówi się o ich udziale w walce z depresją i polepszeniu pamięci. Poprawiają koncentrację i pozwalają na uzyskanie równowagi psychicznej. Mogą złagodzić objawy demencji. Zawarte w nich związki dobrze wpływają na wzrok. Amerykańscy naukowcy postawili śmiałą tezę, w której sugerują, że regularne spożywanie nasion chia zmniejsza szansę na zachorowanie na raka prostaty, szyjki macicy a także nowotwór piersi. Oprócz zbawiennych właściwości posiadają oryginalny smak. Zalane mlekiem sojowym wytwarzają śliskie otoczki, a spożycie nawet niewielkiej ilości zapewnia uczucie sytości.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.