Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > Przepisy > Szybki sos czekoladowy

Szybki sos czekoladowy

Sos czekoladowy to pożądany składnik do dekorowania lodów, naleśników i innych deserów. W domowych warunkach zazwyczaj unikamy samodzielnego robienia sosu, wybieramy ten dość niezdrowy, kupiony w markecie. Oprócz tego, że jest naszpikowany wzmacniaczami i konserwantami, to jego smak nie może równać się z prawdziwym sosem, który możemy przygotować sobie w domu w ciągu dosłownie pięciu minut. Co będzie potrzebne? Dwa garnki. Jeden przygotowany do kąpieli wodnej, drugi mający pomieścić w sobie składniki. Żeby wykonać dobry sos wystarczy około dziesięciu gram masła, kostka gorzkiej czekolady (tu zwróćmy uwagę na jak najwyższą zawartość kakao), kilka łyżeczek cukru i mleko zagęszczone. Wszystko wkładamy do naczynia, kładziemy na kąpieli wodnej i czekamy aż składniki się połączą. Jako alternatywa dla czekolady można wykorzystać kakao. Do garnka należy wsypać dwie łyżki stołowe kakao, nieco mniej niż dziesięć gram masła, odrobinę mleka (nie musi być zagęszczone), które pomoże nam w uzyskaniu pożądanej konsystencji i cukier do smaku. W przypadku przygotowania kakaowej wersji postępujemy dokładnie w ten sam sposób, co w wypadku czekolady.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.