Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > Przyprawy > Tymianek

Tymianek

Tymianek jest dość często pojawiającym się na naszych stołach elementem. Używa się go do doprawiania mięs, ryb i ziemniaków. Swoje miejsce ma także w przepisie na dobrą marynatę. Ujmuje nie tylko swoimi walorami smakowymi i aromatycznymi, ale także właściwościami, które z kuchnią nie mają wiele wspólnego. Tymianek to przyprawa o działaniu przeciwzapalnym i antybakteryjnym. Ekstrakt z niego to powszechna pozycja na liście syropów na kaszel i ból gardła. Działa także wykrztuśnie, dlatego sprawdzi się w przypadku kaszlu mokrego. Przygotowany napar z gałązek tymianku ma zbawiennie wpływać na układ pokarmowy, pozwala uregulować pracę jelit i złagodzić ich podrażnienia, a także dolegliwości ze strony wątroby. Właśnie z tego względu często dodawany jest do potraw tłustych i ciężkostrawnych. Mówi się też o działaniu antydepresyjnym, przyspieszeniu gojenia ran, łagodzeniu obrzęków spowodowanych ugryzieniami owadów.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.