Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > porady > Umami – najbardziej tajemniczy smak

Umami – najbardziej tajemniczy smak

Umami to piąty smak, najbardziej tajemniczy. Obrósł w prawdziwe legendy. Nieodwracalnie kojarzy się on z kuchnią japońską. Jest utożsamiany z kwasem glutaminowym. Został wyodrębniony ze smaku słonego. Jego duża zawartość występuje w mięsie, produktach poddanych fermentacji i zjełczeniu (takich jak ser parmezan), sosie sojowym, ale także orzechach, winogronach i pomidorach. Uznaje się go za synonim pełni smaku, wszelkich różnorodności, co jest tożsame z wykwintnością. W celu jego podbicia w kuchni azjatyckiej stosuje się glutaminian sodu. Ten składnik ma w Polsce bardzo złą opinię, jako dodający smaku sztucznego, chemii do potraw. Tradycyjnie w Japonii jako przyprawę stosowano sproszkowaną algę – listownicę japońską. Był to pierwszy glutaminian sodu, nie stosowany oczywiście na szeroką skalę. Od kiedy umami został oficjalnie uznany za kolejny smak, szefowie kuchni z całego świata prześcigają się w wymyślaniu potraw w którym miałby on stać na pierwszym miejscu.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.