Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > kuchnie świata > W czym tkwi sekret greckiej kuchni?

W czym tkwi sekret greckiej kuchni?

Grecka kuchnia jest jedną z bardziej popularnych na świecie. W większych miastach jak grzyby po deszczu wyrastają tawerny wprost z Hellady. Czego możemy się w nich spodziewać?
Przede wszystkim kuchnia grecka bazuje na świeżych, mało przetworzonych produktach. Jada się w niej sporo jagnięciny. Również przetwory z mleka owczego, takie jak jogurty i sery są bardzo popularne (flagowy produkt to feta, te dostępne w Polsce to tylko marna namiastka). Sekretem jest doskonałej jakości oliwa z oliwek i same oliwki. Kuchnia wyspiarska opiera się na rybach i owocach morza, nieraz świeżo przeniesionych z kutra. Dania są tak skomponowane, żeby uch przygotowanie nie zajmowało dużo czasu w upalnym, południowym słońcu. Większy posiłek spożywa się dopiero wieczorem. Jest to prawdziwa biesiada, przy której spotyka się cała rodzina i przyjaciele. Trwa do późnych godzin nocnych, dzięki popijaniu przy okazji ouzo (alkohol z dodatkiem anyżu). Nie każdy wie, że do dań mięsnych tradycyjnie dodaje się cynamon, co podkreśla głębie smaku.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.