Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > kuchnie świata > Wielka Brytania na talerzu

Wielka Brytania na talerzu

Kuchnia angielska dla rzeszy ekonomicznych emigrantów nie kojarzy się dobrze. Nic dziwnego, że przywożą oni z Polski spore ilości domowego jedzenia. Na Wyspach nie spotkamy pieczywa podobnego do polskiego. Króluje sztucznie dmuchany chleb tostowy, z terminem ważności na kilka lat. Słynnym daniem przygotowywanym z okazji Świąt, jest pudding. W formie przypomina budyń, ale częściej jest serwowany na słono niż słodko. Fast foodem rodem z Anglii jest fish and chips. Czyli po prostu smażona w głębokim tłuszczu ryba z frytkami. Specjałem brytyjskiej gastronomii są chipsy o smaku octowym. Ta przyprawa zresztą jest bardzo popularna. Rzadko przyrządza się obiady w domu, częściej kupując gotowe dania. Przez to ten kraj zmaga się z problemem otyłości. Zapobiegać jej mają akcje, na przykład ta prowadzona przez Jamie’go Olivera, nawołujące do przygotowywania szybkich i prostych, ale jednocześnie zdrowych dań w domu.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.