Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > Witaminy > Witamina B2

Witamina B2

Witamina B2 znana także jako ryboflawina odpowiada za prawidłowy metabolizm. Pomaga w zamianie energii chemicznej dostarczonej wraz z pożywieniem na energię możliwą do zużytkowania przez organizm. Właśnie dlatego suplementacją nią jest wskazana osobom, które mają problem z utrzymaniem prawidłowej masy ciała, a ich metabolizm jest spowolniony. Oprócz tego współdziała z witaminą B6 i A. Źródłem witaminy B2 są głównie produkty mleczne, w szczególności mleko, kefiry i jogurty naturalne, a także drób i jajka. Zwiększone zapotrzebowania na ten rodzaj witamin występuje w okresie ciąży i karmienia piersią. Przyjmuje się, że dorosły, zdrowy człowiek, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten składnik powinien wypić około siedmiuset pięćdziesięciu mililitrów mleka w ciągu doby.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.