Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > Witaminy > Witamina E

Witamina E

Witamina E to gwarancja przeciwdziałania starzeniu się skóry, swoje właściwości zawdzięcza działaniu antyoksydacyjnemu. Zapobiegają one uszkodzeniom błony komórkowej, które wywoływane są przez wolne rodniki. Przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów w naczyniach. Stosuje się ją w profilaktyce chorób układu krążeniowego. Duże dawki witaminy E poprawiają działanie insuliny, mówi się nawet o działaniu mającym zapobiegać powstaniu nowotworu. Warto wspomnieć, że jest niezbędna w prawidłowym przebiegu ciąży, a niedobory u mężczyzn prowadzi do zaburzenia płodności. Zdarza się jednak dość rzadko i powoduje między innymi rozpad czerwonych krwinek, podwyższa zlepialność płytek krwi, może także prowadzić do ślepoty. Mniej drastyczne objawy niedoboru to: anemia, przemęczenie, wysoki cholesterol, wypadanie włosów i uszkodzenie systemu nerwowego. Witaminę E jak każdą najlepiej przyjmować w naturalnej postaci. Znajdziemy ją tylko w naczyniach, a najlepszym jej źródłem są orzechy, szpinak, kapusta i oleje tłoczone na zimno, niestety proces rafinacji powoduje utratę około 75% witaminy.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.