Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > Witaminy > Witamina K

Witamina K

Witamina K znana również jako fitomenadion, menadion i menadiol pełni ważne funkcje w organizmie. Wpływa na krzepliwość krwi i bierze udział w utrzymaniu homeostazy wapnia. Reguluje ona wytwarzanie protrombiny, będącej białkiem biorącym udział w zapobieganiu wypływaniu krwi podczas uszkodzenia tkanek. Nadmiar witaminy K jest równie groźny co jej niedobór. Powoduje uczucie gorąca i pocenie. Niedobór pojawia się dość rzadko, ponieważ niemal połowę zapotrzebowania pokrywają bakterie żyjące w jelitach, które ją syntetyzują. Resztę stanowią warzywa i owoce dostarczane w codziennej diecie. Jak szybko poznać, że brakuje nam właśnie tej witaminy? Pojawiają się sińce nawet po lekkim uderzeniu, krwawienia z nosa, a w przypadku kobiet obfite miesiączki. Bogatym jej źródłem są pomidory, soja, truskawki, a także groszek. Pamiętajmy, że przyjmowanie dużej ilości leków znacznie utrudnia jej wchłanianie.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.