Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > Gotowanie > Ziemniaki z obiadu

Ziemniaki z obiadu

Jednym z częściej pozostających po obiedzie produktów są ugotowane ziemniaki. Nierzadko w większych ilościach. Częstym dylematem jest to co z nimi zrobić, przecież szkoda wyrzucać jedzenia. Jeśli są to kawałki ziemniaków spokojnie możesz pokroić je w plastry i podsmażyć na patelni z dodatkiem warzyw ugotowanych wcześniej na parze, dodając odpowiadające twojemu gustowi kulinarnemu zioła. Z kolei jeśli mamy do wykorzystania puree warto dodać do niego jajko i przyprawy, a następnie uformować z masy kuleczki, które obtoczymy w bułce tartej lub lnie i usmażymy na rozgrzanej patelni. Kolejnym sposobem na wykorzystanie ubitych ziemniaków jest przerobienie ich na inne niż zazwyczaj placki ziemniaczane. W takim wypadku to ugotowanych należy dodać nieco startych i surowych ziemniaków, zmieszać je z jajkiem solą i pieprzem i delektować się nieznanym dotąd smakiem. Warto wykorzystywać pozostałe z obiadu resztki. Szanujmy żywność, w końcu nie każdy ma do niej tak szeroki dostęp jak my.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.