Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > porady > Zioła

Zioła

Zioła są produktami zawierającymi substancje mniej lub bardziej wpływające na metabolizm organizmu. Dodają potrawom wiele smaku, dlatego warto stosować je w swojej kuchni w dużych ilościach. Najlepiej działają świeże zioła z własnej uprawy, chociażby z doniczki na parapecie. Jest bardzo wiele odmian ziół. Popularne i chętnie dodawane do potraw to:
# Mięta
Można dodać ją do herbaty albo lemoniady, ale jej orzeźwiający smak równie dobrze komponuje się z daniami kuchni arabskiej.
# Oregano
Drobne listki to niezbędny składnik dań śródziemnomorskich.
# Bazylia
Niezwykle aromatyczny składnik pesto.
# Tymianek
Zwany macierzanką. Doskonały do mięs. Stosowany w polskiej kuchni od dawna.
# Szałwia
To nie tylko zioło pomagające w walce z bólem gardła (w postaci naparu), ale także doskonały dodatek do dań mięsnych, takich jak prosciutto z melonem.
# Rozmaryn
Aromatyczny dodatek do cięższych mięs, takich jak dziczyzna, ale również do lekkich sałatek.
# Kolendra
Niezastąpiona w kuchni Dalekiego Wschodu (Tajlandia), ale także bliższej nam, gruzińskiej.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.