Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > Przepisy > Zupa z cukinii

Zupa z cukinii

Cukinia jest jednym z popularniejszych letnich warzyw. Zazwyczaj podawana jest w rozmaitych daniach z sosem bądź smażona. Można zestawić ją również ze szpinakiem w zupie. Do przygotowania potrawy będziemy potrzebować jednej, niewielkiej cukinii, czterech ziemniaków, ząbek czosnku, sto gram szpinaku, po połówce cebuli i pora, łyżkę masła i oliwy, a także sól, pieprz i tymianek do doprawienia. Warzywa przygotujemy w piekarniku. Należy pokroić je w kostkę, włożyć do naczynia żaroodpornego, dodać przyprawy, masło i całość skropić oliwą. Tak przygotowane powinny pozostać w piekarniku na około pół godziny w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni. Upieczone warzywa należy przełożyć do garnka, zalać bulionem i zagotować. Dodać szpinak i gotować około minuty. Całość zmiksować. Zupę podawać można w towarzystwie pokrojonych w paski grzanek z zapieczonym serem i tymiankiem.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.