Jesteś tutaj: dietetycznyswiat.pl > Medycyna naturalna > Żurawina

Żurawina

Żurawina stanowi nie tylko smaczną przekąskę, ale wykazuje też właściwości lecznicze. Od lat stosowana jest w rozmaitych dziedzinach medycyny naturalnej. Jest pobitym źródłem witaminy A, C i B. Najwięcej właściwości zachowują świeże owoce. Stosowana jest przede wszystkim w infekcjach układu wydalniczego, w tym podczas zapalenia pęcherza. Obniża ona poziom glukozy we krwi, wspomaga pracę serca i chroni wątrobę. Wykazuje działanie przeciwgrzybiczne i antybakteryjne. Wyciąg z żurawiny zmniejsza ilość szkodliwych bakterii w jamie ustnej a tym samym powoduje zmniejszenie ryzyka zapadnięcia na choroby dziąseł. Ma także zdolność ochrony komórek występujących w mózgu przed uszkodzeniami spowodowanymi zakrzepem lub wylewem. Korzystnie wpłynie na nasze zdrowie podczas przeziębienia i zmniejszenia wydajności pracy żołądka.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.